lördag 2 januari 2010

Vad är CMS?

Jo, CMS står för content management system. Och det är ett "skelett" som du bygger en websida kring. Det är alltså den tekniska delen av hemsidan och har inget med själva utseendet att göra. Förr byggde man hemsidor "för hand" och länkade sidorna mellan varandra på en idag väldigt krångligt sätt. Och detta innebar att man var tvungen att kunna html för att kunna ändra i sidorna. CMS gör att vem som helst kan ändra i en hemsida utan att kunna mer än grunderna i exempelvis MS Word.
Idag när man beställer en hemsida eller bygger en till sig själv så har man alltså ett CMS i grunden, och sedan lägger man ett skinn eller mall(template) runt detta som är själva designen. Detta har flera fördelar förutom att det är lätt att lägga in innehåll. Det är också väldigt lätt att ändra hela utseendet på siten. Man byter helt enkelt skinn/template/mall så har man ett helt nytt utssende.
Det finns en uppsjö av CMS idag, en del kostar pengar medans andra är helt gratis. Ett av dom mest populära och bästa är joomla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar